Utmanaren

Ola Serneke ger kött och blod till det något urholkade uttrycket entreprenörskap. Serneke är nu ett av Sveriges största entreprenadbolag och fortsätter växa med god lönsamhet och projektplaner som bokstavligen bryter ny mark i branschen och samhället.

– När jag började min karriär på ett annat stort bolag hade jag mycket tankar och idéer om hur man skulle utveckla projekt, om bolagsstyrning och så vidare. Och ständigt fick jag en återkommande fråga av flera beställare: "Varför startar inte du eget? Du driver ju dina projekt som om du ägde bolaget", säger Ola Serneke.

Till slut kände jag att det inte fanns något att tveka på längre. När jag sedan startade bolaget 2002 så hade jag och mina medskapare redan en tydlig vision om vad vi skulle uppnå. Ett delmål var att omsätta en miljard efter tio år, och att vi efter 15 år skulle vara ett av de ledande byggbolagen i Sverige.

Engagemang är A och O

Att vi lyckats hittills tror jag beror på att jag är engagerad och insatt i alla frågor, står upp för mina entreprenörer, underentreprenörer och medarbetare. Jag tror att engagemang är A och O, och det skapar man genom sin inställning.

Har man inställningen att man ska gå upp på morgonen och se till att utföra det som man har förpliktelse att göra så har man engagemang. Folk runt dig blir engagerade om du är engagerad själv, så enkelt är det.

Från uppstickare till utmanare

– Vi har alltid setts som ett bolag som varit en uppstickare, som har kämpat lite Don Quijote-aktigt mot väderkvarnar, men så är det ju inte längre. Nu är vi ett av de största byggbolagen i Sverige. Men vi ska alltid förbli de som vågar ifrågasätta, som är raka och ärliga. För vissa kan det vara obekvämt när du är ifrågasättande, men det beror ofta på att de inte är vana vid motstånd.

Just därför behöver branschen ett bolag som vågar ifrågasätta, annars utvecklas den inte. Jag tror att vår självkänsla växer genom utveckling och att ta nästa steg. Så fort jag tagit ett steg så är jag redan inne på nästa i utvecklingen av ett projekt eller nya fastigheter.