Framtidens bilbyggare testade elektrisk racerbil på Säve

2017-09-12

Fordonsindustrin är en av ingredienserna i utvecklingsplanerna för Säve flygplats. Men redan i dag prövar framtidens bilbyggare sina vingar ute på Säves start- och landningsbana.

Under sen vår och sommar susade en ganska liten blå racerbil runt på en del av banområdet ute på Säve flygplats. Ett 600-voltsbatteri slungade iväg den knappt 200 kilo tunga bilen från 0 till 100 på dryga tre sekunder.

– Bilen har en maxhastighet på bara 120 km/h, men mer behövs inte för de banor vi kör på är ganska korta och har inga långa raksträckor. Det är bra acceleration vi behöver.

Den som berättar är Ville Kilpiö, student på Chalmers och medlem i Chalmers Formula Student. Alla 40 studenter i racingteamet deltar i en kurs på Chalmers där utvecklingen av en eldriven racerbil är det gemensamma projektet under läsåret. Bilen tävlar sedan mot bilar från andra tekniska universitet från hela Europa och andra delar av världen.

Delvis tack vare ett idogt testande på Säve flygplats lyckades Chalmers bil vinna el-klassen på en Formula Student-tävling i Holland och komma på 8:e plats på en tävling i Tyskland där drygt 100 bilar deltog.

– Vi måste göra en hel del tester, men kan inte genomföra dem på riktiga racerbanor eftersom de är för stora. Därför passade Säve utmärkt eftersom vi kunde göra egna banor, underlaget var bra och vi hade nära ”hem” till Chalmers efter dagens slut, säger Ville Kilpiö.

Genom att upplåta banan till Chalmers Formula Student blev Serneke guldsponsor till teamet, som totalt får stöd av ett 50-tal företag och organisationer för att kunna utveckla morgondagens fordon.

– Det är jätteroligt att kunna bidra till utvecklingen av framtidens hållbara fordon. Vi har inte bara en stark tradition men också en blomstrande industri här i Göteborg för fordonsutveckling. Det ska vi vara rädda om, säger Krister Johansson, VD för Serneke Fastighet.


För mer information:

Johan Live, pressansvarig
johan.live@serneke.se
Tel: +46 768 68 11 37

Nyheter

Börsmeddelanden