Samhällsbyggaren

Från Hammarkullen till drömmen

Hur kommer det sig att en relativt anonym allsvensk fotbollsspelare kan bli hyllad som nationalhjälte efter att ha ställts mot superstjärnor som Lionel Messi och Alexis Sanchez? Och vad krävs egentligen för att realisera sina drömmar när oddsen talar emot en?

Martin Smedberg-Dalence har en unik story som fascinerar och ger svar. – Min resa startade i Hammarkullen med fem bröder, mamma, pappa och hund. Där växte jag upp och bodde kvar i 19 år. 

Bestämt sig för att bli proffs

Jag kom in på fotboll tidigt i livet, och började i ett kvarterslag redan som femåring. Först och främst sparkar man ju boll för att det är kul och som ett sätt att umgås med vänner. Men sedan när du kommer upp i elva-tolvårsåldern så händer det ju mycket saker i livet utanför fotbollen. 

Men jag hade bestämt mig för att jag skulle bli fotbollsproffs, och tänkte samtidigt att om jag verkligen lever och andas fotboll så ökar mina chanser att lyckas. Så medan andra åkte in till stan och gjorde det som de ville göra, så var jag kvar på gården och sparkade boll. 

Dröm att hjälpa ungdomar

Martins framgångar i Sverige och internationellt har gjort honom än mer motiverad att ge tillbaka till samhället generellt och ungdomar i förorterna specifikt. Genom sin klubb och sina sponsorer har han nu möjligheten att inspirera och hjälpa dem att välja rätt väg.

Min dröm är att kunna skapa bra förutsättningar för ungdomarna ute i förorterna. När jag var ung fanns det ingenting på plats och därför sökte sig alla därifrån. In mot stan. Just därför är det viktigt att pusha på så att det byggs anläggningar och arrangeras aktiviteter som de kan syssla med.

Allas ansvar

Det är allas ansvar att bidra till ett bättre samhälle. Man får mycket kärlek och glädje tillbaka. Det är ju det livet handlar om till slut. Glädje kan vi inte få nog av i samhället.

Goals by Serneke

Om sponsorskap

Ett projekt utöver det vanliga

Läs mer

Medarbetaren

Läs mer