KARLATORNET

Nordens högsta byggnad

Karlatornet blir med sina 245 meter Nordens högsta byggnad och Göteborgs första skyskrapa. Placeringen på Lindholmen gör att dess siluett kommer vara synlig både från älven och från stadens centrum. Med sina 73 våningar rymmer Karlatornet 594 lägenheter, hotell, kontor och skybar. Byggnationen av tornet blev också startskottet för den nya stadsdelen Karlastaden.

Tornet

Se första avsnittet av Tornet – serien där du får följa framväxten av Nordens högsta byggnad. I första avsnittet berättar Ola Serneke, initiativtagare till hela projektet, om bakgrunden till projektet. Du får också möta arbetschef Sebastian Reismer som förklarar hur man egentligen bygger ett Karlatorn.

Avsnitt 1: Prolog

 

Tidslinje

Mycket har hänt sedan vi förvärvade första fastigheten på Lindholmen i Göteborg 2004. Här kan du se några av milstolparna i projektet Karlatornet genom åren.

 • 2020
 • 2019
  • 2019.11.20

   Första klättringen

   Klätterformen som används för att gjuta Karlatornets kärna börjar klättra uppåt.

  • 2019.05.25

   Gjutning av bottenplattan

   Gjutningen av bottenplattan till Karlatornet gjordes under knappt ett dygn mellan 24 och 25 maj 2019.

 • 2018
 • 2017
  • 2017.12.21

   Detaljplanen går igenom

   Detaljplanen för Karlastaden på Lindholmen i Göteborg vinner laga kraft.

 • 2016
  • 2016.06.05

   Säljstart för lägenheterna

   De första lägenheterna i Karlatornet släpps till försäljning och intresset är redan stort.

 • 2014
 • 2007
  • 2007.02.03

   Karlastaden presenteras

   För första gången presenterar vi planerna för den nya stadsdelen Karlastaden.

 • 2004
  • 2004.02.03

   Första fastighetsförvärvet på Lindholmen

   Vi gör vårt första fastighetsförvärv på Lindholmen i Göteborg, i området som senare kommer kallas Karlastaden.

Fakta

Kul fakta

30

Hissarna i Karlatornet kommer uppnå en hastighet om cirka 30 km/h, vilket är ungefär 5 gånger så snabbt som en vanlig hiss.

245

Karlatornet kommer sträcka sig 245 meter upp i luften, men för att stå stabilt sträcker sig också byggnadens grävpålar ner till berget omkring 70 meter under jordytan.

69

På våning 69 kommer det ligga en skybar med utsiktsplats som kommer vara tillgänglig för alla att besöka.

Just nu

På grund av det osäkra läget på den globala finansmarknaden orsakat av coronapandemin skjuts försäljningen av Karlatornet till Oaktree på framtiden. Som en konsekvens minimerar vi aktiviteten i bygget av Nordens högsta hus.

Möt arkitekterna

 
Arkitekterna

2014 vann den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings och Merrill med deras bidrag "Polstjärnan" arkitekttävlingen för Karlatornet. Möt arkitekterna bakom projektet.

Om projektet

Nu byggs Nordens högsta byggnad i Göteborg. Karlatornet blir 245 meter högt och ett landmärke som kommer att vara synligt i stora delar av staden. Ola Serneke, VD och grundare till Serneke, är själv initiativtagare till projektet.

 

Redan 2004 började arbetet med projektet som omfattar en markyta på cirka 32 000 kvm. Området, som kallas Karlastaden, blir en tät och levande blandstad och har en beräknad omsättning på cirka tio miljarder kronor över sex-sju år.

– Det är självklart hedrande att vi på Serneke har möjligheten att vara med och utveckla en ny unik stadsdel i centrala Göteborg. Vi har jobbat med det här under lång tid nu så det är väldigt tillfredsställande att vi är igång. Hela företaget känner enorm stolthet och tillförsikt, säger Ola Serneke.

I januari 2020 presenterade vi att Oaktree Capital Management kommer förvärva 80 procent av Karlatornet och bli nya delägare. Vi står både kvar som delägare och fortsätter som huvudentreprenör för byggnationen av projektet.

Karlatornet är en del av stadsdelen Karlastaden som totalt kommer bestå av åtta kvarter med bostäder, kontor, handel och service.

Göteborgs Kommunfullmäktige har beslutat om Vision Älvstaden. I visionen framgår det att området ska utformas på ett sätt som helar staden, möter vattnet och stärker den regionala kärnan. Karlastaden och Karlatornet kommer att utvecklas i denna anda. Avsikten är att skapa en välintegrerad stadsdel som är hållbar i såväl ekologisk, ekonomisk och social bemärkelse och som lever hela dygnet, alla dagar.

Området

KARLASTADEN

Karlatornet växer fram i den nya stadsdelen Karlastaden på expansiva Lindholmen. Ett attraktivt och cen­tralt läge i Göteborg, vackert beläget precis vid älven. I Karlastaden byggs åtta nya kvarter med bostäder, kontor, butiker, hotell, restauranger, skola och vårdcentral. Här ska­pas en ny blandstad, full av liv och rörelse.

Bo i Karlastaden

I Karlatornet finns totalt 594 lägenheter i olika storlekar, allt från effektiva ettor på 25 kvm till lägenheter på tre våningar och nästan 400 kvm. Inflyttningen i Karlatornet inleds under andra halvåret 2022.