Fem våningar sport, med allt från längdskidåkning till handboll och fotboll. Grundskola och gymnasium med idrottsinriktning. Gym, föreningslokaler och trivsamma cafeterior för besökande sportföräldrar, ledare och familjer. På Göteborgs nya arena tänker man idrottstanken fullt ut och skapar en komplett plantskola för talanger – som samtidigt passar utmärkt för vanliga motionsidrottare.
Snart öppnas portarna till en efterlängtad idrottssatsning i anrika Kviberg i Göteborg. I mittfältsposition finner man entreprenadkoncernen Serneke, en bygg- och industrikoncern som i egen regi låter uppföra denna för Sverige helt unika multisportanläggning. På ena flanken finner vi IFK Göteborg, som hyser in sin ungdomsverksamhet här med bland annat idrottsskolor och rehabcenter. På den andra löper arkitektbyrån Okidoki.
- Det är ett komplext projekt bara i kraft av sin storlek, säger Fredrik Hansson, VD för Okidoki Arkitekter och ansvarig arkitekt för bygget.
- Men det har varit en fin process omkring det, projektet har vuxit fram dynamiskt och vi har kunnat styra och korrigera efterhand som hyresgäster och önskemål kommit till.
Legendar i poole position
Det är en lång tankeprocess som nu landar i en 45 000 kvadratmeter stor anläggning – en volym som gör arenan till en av Göteborgs största byggnader. En ganska modest tanke från början, knådad av legendariske f.d. IFK-tränaren Roger Gustafsson som även drivit klubbens ungdomssatsning i många år, växte successivt in i den större visionen om det gamla regementsområdet Kvibergs framtid i Göteborg.
Serneke, Okidoki och IFK Göteborg hittade tillsammans nya spår och verksamheter, knöt ihop bygget med hjälp av intressanta synergier och bollade sig gemensamt fram till en spänstig idrottslig helhet. Som medfinansiär och ägare är också Prioritet Finans med på resan.
Det är härligt att det blir ett hus för ungdomar
- Jag ser framför mig en helt unik plats, med så mycket idrott på ett och samma ställe att det blir en destination i sig självt, säger Fredrik Hansson. En liten clou som jag särskilt gillar är skidtunneln i bottenvåningen. Västra Götaland svarar för den allra största startgruppen i Vasaloppet, ganska fantastiskt! Men här i trakterna finns ju väldigt dåliga förutsättningar för att träna på snö. Det får man här. Skidtunneln ingår dessutom i det sant hållbara tänk som arkitektgruppen applicerat på byggnaden. Värmen som går åt för att kyla tunneln, används för uppvärmning av resten av huset.
Och extra stolt är Fredrik Hansson över den sociala hållbarheten:
- Här investerar man privat och storskaligt i en spännande ny anläggning i de östra stadsdelarna. Jag vill se det som en ny, positiv plats där ungdomar kan samlas och hänga.
Investerar i de Östra stadsdelarna
Byggs för livet kring idrotten
Utmaningen för Fredrik Hansson och Okidoki var framför allt skalan – både när det gäller hanteringen av informationen och storleksmässigt. Formen på byggnaden ska dock ta ner det stora huset till en ”mänsklig” skala, dels i mötet mot gatan och dels inuti byggnaden. Han ser tillbaka på sina egna erfarenheter som ung idrottare, med föräldrar som spenderat oceaner av tid i kalla ishallar och på blåsiga fotbollsplaner.
- Det är härligt att det blir ett hus för ungdomar, säger han. Det är operahus hit och arenor dit men det är ju ungdomarna som är framtiden. Idrotten är deras grej men den berör också många fler än idrottarna själva. Vi vill att det ska märkas här, arenan ska vara för alla.
I Okidokis version får därför byggnaden växa upp längs berget från en välkomnande entré, med ett torg mitt i som många aktiviteter utgår ifrån.
En liten stad med gator och torg
- Vi tänker oss en liten stad med gator och torg och verksamheter som man möter på sin vandring genom byggnaden, och med caféer, restauranger och informella mötesplatser längs vägen. Man ska kunna gymma, jobba, äta och finna en bra tillvaro för livet med och omkring idrotten, säger Fredrik Hansson.
Hösten 2015 ska Göteborgs nya arena slå upp portarna, och på Okidoki är man förväntansfulla:
- Det blir läckert! Jag ska gå ner och kolla på skidåkningen, gå runt och spana, hänga i relaxen, jogga på löparspåren utomhus, lira lite tennis, köra spontanidrott på torget, kanske lite boule – tja, huset är en idrottsmänniskas dröm helt enkelt, säger Fredrik Hansson.
En idrotts-människas dröm
Vad Änglagården kan betyda för svensk idrott har han och Sernekes VD Ola Serneke diskuterat ingående:
- Jag tror att vi kan få se nya duktiga idrottsungdomar från förorterna!
Häftigt vore om vi kunde få en skidåkningens egen Zlatan från de östra stadsdelarna, som kom upp och slog dalmasarna med häpnad i Vasaloppet, säger Fredrik Hansson och fyrar av ett brett leende.