Gamlestaden är en stadsdel under omvandling. Här utvecklar Göteborgs stad, i form av fastighetskontoret och trafikkontoret, nya bostäder och kommunikationer. I den första etappen uppför Serneke ett 16 våningar högt och 15 000 kvm stort resecentrum, mitt på Gamlestadstorget.
Serneke har blivit tilldelade den triangelformade tomten mitt på Gamlestadstorget. På platsen ska resecentrum, kontor och publika verksamheter uppföras. Serneke Projektutveckling står för de inledande faserna med projektplanering och projektering, Serneke Anläggning gör allt arbete upp till markplan och sedan tar Serneke Bygg över och gör resterande delar uppåt. Projektbudgeten uppgår till cirka 500 MSEK.
I ett inledande skede var tanken att Västtrafik skulle utveckla och äga fastigheten. Planerna ändrades dock och tilldelningen av marken gick till Serneke. Västtrafik kommer nu att hyra delar av fastigheten av Platzer som kommer att förvalta den.
Fastigheten har redan sålts till Platzer som kommer att finansiera fastigheten och hyra ut lokalerna
– Fastigheten har redan sålts till Platzer som kommer att finansiera fastigheten och hyra ut lokalerna. Resterande del i form av byggadministration och produktion står Serneke för, berättar Fredrik Lindh, projektutvecklare på Serneke Projektutveckling.
Attraktivt läge för hyresgäster
Gamlestadstorget är en knytpunkt där både buss-, spårvagns- och tågtrafik passerar. Här är flödet av passerande människor redan idag mycket stort och det väntas öka när nya bostäder och arbetsplatser växer fram.
Västtrafik har redan tecknat hyresavtal på ca 1000 kvm och kommer att husera i större delen av bottenplanet. Där finns det även plats för kiosk, café och eventuellt en restaurang. Övriga hyresgäster är inte klara i dagsläget men Platzer för diskussioner med en rad aktörer, såväl offentliga som kommersiella.
Västtrafik hyr 1000 kvadratmeter
Platsens historia fördröjer byggstarten
Föregångaren till den nuvarande stadsdelen anlades 1473 och gick under namnet Nya Lödöse. När Göteborg senare grundades flyttades staden från platsen men växte och kom så småningom att omfatta det vi idag kallar Gamlestaden.
På grund av detta finns det mycket arkeologiska lämningar i området och kommunen har påbörjat utgrävningar på platsen. Dessa inleddes i mars 2015 och väntas vara klara tidigast under fjärde kvartalet 2015. Byggstarten av det nya resecentrumet avvaktas medan utgrävningarna pågår.
– Det går inte att säga exakt när de blir klara men när vi väl kommer igång räknar vi med en produktionstid på cirka 20 månader, berättar Fredrik Lindh.
Komplicerat logistiskt
Ur ett logistiskt perspektiv är projektet komplicerat. Platsen är omringad av vägar, spårvagns- och järnvägsspår som i olika omgångar kommer att stängas av under byggnationens gång.
– Vi kommer att ha ett nära samarbete med övriga aktörer som bygger i området och samordna arbetet med trafikkontoret och deras entreprenör som arbetar runt omkring. Vi kommer också att ha en logistikansvarig på plats för att få ihop det.
– Vi har dock fördelen att vi är först ut och i princip kommer att vara klara när det börjar byggas bostäder, hotell, handel och parkeringar i områdena runt omkring, avslutar Fredrik Lindh.