”Bygga hållbart” är möjligen ett slitet uttryck som alla i branschen vill hävda att de lever upp till. Det hållbara bygget är dock inte bara avgörande för vår framtid, hållbarheten har också blivit ett konkurrensmedel. Hur gör man då för att ligga steget före konkurrenterna? Slå armkrok med forskning och övriga branscher är ett sätt.
I Skåne är Serneke med och utvecklar en rad byggprojekt där hållbarheten på olika sätt står i fokus. Projekten i Sege Park och Hyllie i Malmö, Oceanhamnen i Helsingborg samt den i nya stadsdelen Brunnshög i Lund har alla exempel på nytänkande vad gäller att bygga miljömässigt och socialt hållbart (se mer info i faktarutor).
I en tid när miljötänkande i ett byggprojekt anses vara en hygienfaktor blir smarta hållbarhetslösningar ett sätt att hävda sig i konkurrensen.
Om man ser det lite krasst så är ett sätt att sticka ut i konkurrensen
– Om man ser det lite krasst så är ett sätt att sticka ut i konkurrensen att fokusera på hållbarhetsaspekterna. Det försöker vi göra genom att hitta olika nya tekniska och sociala lösningar. Det finns alltid en lägstanivå på hållbarhetskraven som är rätt så hög. Vi försöker vara lite vassare, säger Jonas Håkansson som är regionchef på Projektutveckling i region Syd.
Följer med i trenderna
De stora hållbarhetstrenderna inom branschen, även internationellt, handlar bland annat om hur man kan utnyttja nya energilösningar i planeringen av bostäder, till exempel lagra och återanvända fossilfri energi och göra ett hus självförsörjande på el.
När det gäller den sociala hållbarheten i byggandet är en trend att se hur man bäst delar på funktionerna i ett bostadshus. Om man kan öka nyttjandegraden av servicefunktionerna i ett hus genom delning kan man skapa bättre optimering av ytorna, billigare lägenheter och tryggare miljöer.
För att ligga i framkant gäller det att vara uppdaterad på trender och ha koll på vilka man ska samarbeta med. Här jobbar Jonas och hans gäng i Syd aktivt med att nätverka och knyta kontakter.
– Jag tar varje chans att vara med på LTH (Lunds Tekniska Högskola) och synas i olika forum för att hämta hem nya idéer, berättar Sean Kelly biträdande projektledare på PU i Syd. Han sitter också med i Byggrådet i Syd, där olika byggföretag tillsammans ska främja bygginriktad högskoleutbildning och forskning.
Vi har möjlighet att vara lite mer flexibla och lyhörda än våra konkurrenter
Serneke en attraktiv partner
Serneke har i ett flertal projekt ett samarbete med olika aktörer; arkitekter, företag och kommuner såväl som forskningsinstitut och universitet, i syfte att lyfta hållbarhetslösningar till en högre nivå. Jonas Håkansson menar att Serneke blivit en attraktiv partner för bland annat forskare och universitet.
– Jag tror att vi är lite mer ”verkstad” i det att vi gör det tillsammans med högskolor och andra lokala kontakter. Vi har möjlighet att vara lite mer flexibla och lyhörda än de av våra konkurrenter som jobbar i lite mer toppstyrda processer i sitt hållbarhetsarbete. Vi är kanske en lite enklare partner för fristående forskare i det arbetet, säger Jonas.