Team Hasselborg - inte curlade in i rampljuset

Det framgångsrika curlinglaget Team Hasselborg har hängt ihop sedan 2015 då de två kompisarna Anna och Agnes valde att satsa tillsammans med sina dåvarande rivaler Sara och Sofia. Serneke är med på tjejernas resa framåt mot mästerskapen men också på deras resa som elitidrottande kvinnor, mammor, kompisar och förebilder.

Nyfikna på tjejernas resa inom curling bad vi dem berätta om sin bakgrund och även vikten av föreningsliv och eldsjälarna som bidragit till deras framgång i karriären. Fyra olika teammedlemmar med fyra unika historier. Men det som knyter dem samman är viljan att bli bäst på curling samtidigt som de har roligt, och även kombinerar elitsatsningen med ett familjeliv. Deras sätt att satsa har varit lyckat och de har redan tagit OS guld och har flera andra mästerskapsmedaljer i bagaget.

Några av de viktigaste ögonblicken för en elitidrottare är gången de först kommer i kontakt med sin sport och det som startade intresset för idrotten. Här är ett gott första intryck viktigt och något som idrottsföreningarna runt om i landet behöver för att kunna fortsätta med sin verksamhet.

Vad fick dig att bli intresserad av sporten och välja det spåret?

Agnes berättar: ”Jag är en av få som började med curling efter att jag varit och testat med skolklassen när jag var 10 år. De allra flesta börjar med curling för att vänner eller familj sysslar med det, men det vill vi ändra på!” 

Även Sara berättar om första mötet med curling: ”Klassiska testa-efter-OS-grejen! Efter det var jag hooked. Det var efter OS 1998 i Nagano som jag testade för första gången med min familj och körde curling parallellt med fotboll tills jag blev 17år.”  

 

"Curlinghallen och min hemmaklubb är verkligen som ett andra hem"

 

Engagemang och gemenskap är ord som verkligen understryker vikten av föreningslivet för att bygga framgångsrika idrottsprofiler. Varje klubb bidrar till sportens utveckling av nya talanger med engagerade tränare och eldsjälar som satsar stora delar av sin fritid för att ge nya generationer en chans att utöva sporten de brinner för.

Vad har föreningslivet betytt för er och er sport?

Agnes förklarar: ”För mig handlar föreningsliv framförallt om gemenskap och att ha kul ihop med andra. Jag har träffat mina bästa vänner genom sporten och den ger mig access till ett sammanhang som jag älskar. Som barn blev curlingen platsen där jag fick utlopp för min kämpaglöd och vinnarskalle”. 

Anna berättar om föreningslivets betydelse för henne: ”Väldigt mycket! Jag har min familj och sen har jag curlingfamiljen. Under hela min uppväxt spenderade jag nästan varje helg i curlinghallen då det antingen var jag, min bror, min pappa eller min mamma som spelade. Curlinghallen och min hemmaklubb är verkligen som ett andra hem - vilket i sig betyder trygghet och glädje.” 

”Den har betytt otroligt mycket, i alla sporter jag har varit aktiv i under min uppväxt. Det känns som att alla idrottsföreningar bli som en enda stor familj, och det har jag verkligen upplevt inom curlingen” säger Sofia.

 

"Det finns så många eldsjälar där ute"

 

Föreningslivet i Sverige lever på engagemanget från eldsjälar som lägger ner mycket av sin fritid för att få verksamheten att gå runt och hjälpa ungdomarna utvecklas inom sin sport och känna en gemenskap som inte alltid är så självklar för många unga idag. Ofta är det föräldrar som engagerar sig och ställer upp som tränare på sin fritid.

Har ni någon eldsjäl som betytt mycket för er sport under er ungdom?

Anna berättar om eldsjälarna som la grunden för hennes sport: "Jag skulle ju absolut säga mina föräldrar. De engagerade bland annat Agnes, så egentligen har jag ju dem att tacka för både en livslång vänskap och en världsbäst lagkompis". 

Även Sofia har sina föräldrar att tacka för engagemanget i sporten. "I curling har det absolut varit mina föräldrar. Jag kommer ihåg att mamma alltid var den som hade koll på juniorträningarna och mycket annat i klubben. Det finns så många eldsjälar där ute och utan dem är föreningslivet ingenting. Så, tack för det!"

 

"Jag tycker det känns svårt att säga att jag vill vara en förebild"

 

Förebilder är en viktig del i att inspirera fler att vilja röra på sig och satsa på sin hälsa. Detta leder i sin tur till att fler engagerar sig i föreningslivet och på så sätt utgör en viktig samhällsfunktion som en mötesplats och stolthet för lokala orter runt om i Sverige.

Hur ser ni på er roll som förebilder för att inspirera fler till idrott och hälsa? Hur knyter idrotten an till samhällsutveckling enligt er?

Sara svarar: "Att få anses som en förebild för andra känns väldigt stort och fint! Jag hoppas verkligen att vi kan visa andra som vill nå sina mål att det går bara man vill och är villig att göra jobbet. Framförallt hoppas jag att vi kan få inspirera tjejer att våga ta plats, stå upp för sig själva och bara gå ut och göra sin grej."

"Jag tycker det känns svårt att säga att jag vill vara en förebild men jag blir väldigt glad och ödmjuk när jag får höra att det finns personer som upplever oss som det." säger Anna.

"Det enda jag kan göra är att leva det liv jag vill och då förhoppningsvis skapa både förutsättningar och motivation för andra att våga göra samma sak. Vi har lyckats skapa förutsättningar för att vi kan idrotta på lång sikt, genom familjeliv och livets förändringar och det är något jag är väldigt stolt över. Jag hoppas att det kan inspirera tjejer och personer som håller på med mindre sporter att allt är möjligt tillsammans med rätt människor. På så sätt tycker jag att idrotten jag visa goda exempel för samhället i stort som vi kan lära av".

 

"Curlinghallen och min hemmaklubb är verkligen som ett andra hem"