Falkenbergs kunskaps- och kulturcentrum

Falkenbergs kunskaps- och kulturcentrum

I Falkenberg har vi byggt Argus, stadens nya kunskaps- och kulturcentrum, som är kommunens största investering någonsin.

Det nya Kunskaps- och kulturcentrumet består av ett nytt bibliotek och en ny gymnasieskola där även kulturskolan inryms. Byggnaden har en sammanlagd yta på cirka 7 400 kvadratmeter (BTA) och bestå av fyra plan och en källare. Stor vikt är lagd på förnybar energi och större delen av taket är försett med solceller. Byggnaden är certifierad enligt Sweden Green Building Council Miljöbyggnad version 2.2.

Gestaltningen är framtagen genom en arkitekttävling där bidraget ”Utsikt – insikt” från Fojab Arkitekter i Malmö blev det vinnande förslaget.

Byggnaden i fyra plan har en minst sagt karaktäristisk och i iögonfallande utformning. Samtidigt som den ger ett modernt avtryck i stadsbilden är byggnaden utformad för att passa in i den befintliga bebyggelsen. Fasaden i ljusgult tegel är tänkt att möta upp befintlig intilliggande bebyggelse.

Innanför den majestätiska entrén som vetter utåt centrum och Stortorget möter en foajé i två plan med reception och informationscenter, utställningsytor, aula och mindre ensemblesalar. Innanför foajén öppnar en stor ljusgård upp sig. Här inne kommer det att finnas bibliotek i två plan. 

Kortfakta

Verksamhetsgren:
Bygg
Typ av projekt:
Övrigt
Region:
Region Syd
Kund:
Falkenbergs kommun

Kontaktperson

Stefan Andersson

Arbetschef, Varberg

Susvindsvägen 8, 432 31 Varberg