KARLATORNET

Nordens högsta byggnad

Karlatornet blir med sina 246 meter Göteborgs första skyskrapa. Placeringen på Lindholmen gör att dess siluett kommer vara synlig både från älven och från stadens centrum. Med sina 74 våningar rymmer Karlatornet 611 lägenheter, hotell, kontor och skybar. Byggnationen av tornet blev också startskottet för den nya stadsdelen Karlastaden.

Tornetserien

Avsnitt 11

Välkommen hem!

Hur är det egentligen att bo i Nordens högsta hus? I detta avsnitt får vi möta Malin och Pontus, som är bland de första att flytta in i sin lägenhet i Karlatornet. Vi får också en inblick i hur man logistiskt löser inflyttningen i en skyskrapa.

Tornet avsnitt 11. Välkommen hem!

 

Tornet del 10. En ny identitetsbärare

 

Tornet del 9. "More than just a tower"

 

Tornet del 8. Logistik - Nyckeln till våningsfabriken

 

Tornet del 7. Full produktion på alla plan

 

Tornet del 6. Att bo i Nordens högsta byggnad

 

Tornet del 5. Slankhetstal och stålnoder

 

Tornet del 4. Pandemi, pengar & podie

 

Tornet del 3. Från botten till toppen

 

Tornet del 2. På stabil grund

 

Tornet del 1. Prolog

 

Tidslinje

Mycket har hänt sedan vi förvärvade första fastigheten på Lindholmen i Göteborg 2004. Här kan du se några av milstolparna för projektet Karlatornet genom åren.

 • 2023
  • 2023.06.30

   Tornet i topp

   Karlatornets översta våning som byggs i stålkonstruktion står klar och byggnaden når sin fulla höjd.

 • 2022
  • 2022.03.07

   Halvvägs till toppen

   Bygget av Karlatornet fortsätter och vi har nu passerat halva tornets totala höjd.

 • 2021
 • 2020
 • 2019
  • 2019.11.20

   Första klättringen

   Klätterformen som används för att gjuta Karlatornets kärna börjar klättra uppåt.

  • 2019.05.25

   Gjutning av bottenplattan

   Gjutningen av bottenplattan till Karlatornet gjordes under knappt ett dygn mellan 24 och 25 maj 2019.

 • 2018
 • 2017
  • 2017.12.21

   Detaljplanen går igenom

   Detaljplanen för Karlastaden på Lindholmen i Göteborg vinner laga kraft.

 • 2016
  • 2016.06.05

   Säljstart för lägenheterna

   De första lägenheterna i Karlatornet släpps till försäljning och intresset är redan stort.

 • 2014
 • 2007
  • 2007.02.03

   Karlastaden presenteras

   För första gången presenterar vi planerna för den nya stadsdelen Karlastaden.

 • 2004
  • 2004.02.03

   Första fastighetsförvärvet på Lindholmen

   Vi gör vårt första fastighetsförvärv på Lindholmen i Göteborg, i området som senare kommer kallas Karlastaden.

Fakta

Hur högt är Karlatornet just nu?

74

Stommen i betong och stål är klar till och med våning 74 och därmed färdig.

74

Fasaden är klar till och med våning 74.

246

Tornet är nu 246,455 meter högt.

Just nu

Byggnaden har nått full höjd och fasaden är monterad ända till toppen. Inflyttningen har pågått sedan 22 augusti och de första cirka 200 lägenheterna i Brf 1 (av 4) upp till våning 27 är inflyttade. Inflyttningen pågår fram till sommaren 2024. Kontorsdelen tas i bruk vid årsskiftet 2023/24, färdigställande av hotellet pågår och tas i bruk sommaren 2024.

Möt arkitekterna

 
Arkitekterna

2014 vann den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings och Merrill med deras bidrag "Polstjärnan" arkitekttävlingen för Karlatornet. Möt arkitekterna bakom projektet.

Kul fakta

30

Hissarna i Karlatornet kommer uppnå en hastighet om cirka 30 km/h, vilket är ungefär 5 gånger så snabbt som en vanlig hiss.

246

Karlatornet kommer sträcka sig 246 meter upp i luften, men för att stå stabilt sträcker sig också byggnadens grävpålar ner till berget omkring 70 meter under jordytan.

69

På våning 69 kommer det ligga en skybar med utsiktsplats som kommer vara tillgänglig för alla att besöka.

Om Karlatornet och projekten

Nu byggs Nordens högsta byggnad i Göteborg. Karlatornet blir i sig med sina 74 våningar och 246 meter ett landmärke som kommer att vara synligt i stora delar av staden. Ola Serneke, grundare till Serneke, är själv initiativtagare till projektet.

Karlatornet är en del av första etappen i stadsdelen Karlastaden som totalt kommer bestå av åtta kvarter med bostäder, kontor, handel och service. Den första etappen består förutom Karlatornet av flera projekt, bland annat ett underjordiskt garage, ett mediaprojekt samt hotell- och kontorsfastigheter. Medianläggningen kommer vara unik ur flera perspektiv inte minst då den möjliggör energidelning i hela Karlastaden. Redan 2004 började arbetet med projektet som omfattar en markyta på cirka 32 000 kvm. Karlastaden blir en tät och levande blandstad och har en beräknad omsättning på cirka tio miljarder kronor över sex-sju år.

Det är självklart hedrande att vi på Serneke har möjligheten att vara med och utveckla en ny unik stadsdel i centrala Göteborg. Vi har jobbat med det här under lång tid nu så det är väldigt tillfredsställande att vi är igång. Hela företaget känner enorm stolthet och tillförsikt, säger Ola Serneke.

I december 2020 presenterades en ny delägare när fastighetsbolaget Balder förvärvade 50 procent av aktierna i Karlatornet AB. Serneke är fortsatt totalentreprenör.

Göteborgs Kommunfullmäktige har beslutat om Vision Älvstaden. I visionen framgår det att området ska utformas på ett sätt som helar staden, möter vattnet och stärker den regionala kärnan. Karlastaden och Karlatornet kommer att utvecklas i denna anda. Avsikten är att skapa en välintegrerad stadsdel som är hållbar i såväl ekologisk, ekonomisk och social bemärkelse och som lever hela dygnet, alla dagar.

Området

KARLASTADEN

Karlatornet växer fram i den nya stadsdelen Karlastaden på Lindholmen. Ett attraktivt och centralt läge i Göteborg, vackert beläget precis vid älven. 

Bo i Karlastaden

I Karlatornet finns totalt 611 lägenheter i olika storlekar, allt från effektiva ettor på 25 kvm till lägenheter på tre våningar och nästan 400 kvm.