KARLATORNET

Nordens högsta byggnad

Karlatornet blir med sina 246 meter Göteborgs första skyskrapa. Placeringen på Lindholmen gör att dess siluett kommer vara synlig både från älven och från stadens centrum. Med sina 74 våningar rymmer Karlatornet 611 lägenheter, hotell, kontor och skybar. Byggnationen av tornet blev också startskottet för den nya stadsdelen Karlastaden.

Tornet

Se nionde avsnittet av Tornet – serien där vi beger oss till London för att besöka arkitekterna på Skidmore, Owings & Merrill som ritat Karlatornet. 

Tornet del 9. "More than just a tower"

 

Tornet del 8. Logistik - Nyckeln till våningsfabriken

 

Tornet del 7. Full produktion på alla plan

 

Tornet del 6. Att bo i Nordens högsta byggnad

 

Tornet del 5. Slankhetstal och stålnoder

 

Tornet del 4. Pandemi, pengar & podie

 

Tornet del 3. Från botten till toppen

 

Tornet del 2. På stabil grund

 

Tornet del 1. Prolog

 

Tidslinje

Mycket har hänt sedan vi förvärvade första fastigheten på Lindholmen i Göteborg 2004. Här kan du se några av milstolparna i projektet Karlatornet genom åren.

 • 2022
  • 2022.03.07

   Halvvägs till toppen

   Bygget av Karlatornet fortsätter och vi har nu passerat halva tornets totala höjd.

 • 2021
 • 2020
 • 2019
  • 2019.11.20

   Första klättringen

   Klätterformen som används för att gjuta Karlatornets kärna börjar klättra uppåt.

  • 2019.05.25

   Gjutning av bottenplattan

   Gjutningen av bottenplattan till Karlatornet gjordes under knappt ett dygn mellan 24 och 25 maj 2019.

 • 2018
 • 2017
  • 2017.12.21

   Detaljplanen går igenom

   Detaljplanen för Karlastaden på Lindholmen i Göteborg vinner laga kraft.

 • 2016
  • 2016.06.05

   Säljstart för lägenheterna

   De första lägenheterna i Karlatornet släpps till försäljning och intresset är redan stort.

 • 2014
 • 2007
  • 2007.02.03

   Karlastaden presenteras

   För första gången presenterar vi planerna för den nya stadsdelen Karlastaden.

 • 2004
  • 2004.02.03

   Första fastighetsförvärvet på Lindholmen

   Vi gör vårt första fastighetsförvärv på Lindholmen i Göteborg, i området som senare kommer kallas Karlastaden.

Fakta

Hur högt är Karlatornet just nu?

242

Tornet är nu 242,255 meter högt.

73

Karlatornets mittparti, kärnan, är nu på våning 73.

68

De fullstora våningarna, Karlatornets bjälklag, är nu på våning 68.

Just nu

Kärnan närmar sig toppen och det mycket omfattande arbetet med den övre utriggaren pågår för fullt. Fasadarbetena har passerat mer än halva twisten och nya lägenheter färdigställs våning för våning. Podiebyggnaden är utvändigt nästan färdig och invändiga arbeten med hotell och kontor pågår.

Möt arkitekterna

 
Arkitekterna

2014 vann den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings och Merrill med deras bidrag "Polstjärnan" arkitekttävlingen för Karlatornet. Möt arkitekterna bakom projektet.

Kul fakta

30

Hissarna i Karlatornet kommer uppnå en hastighet om cirka 30 km/h, vilket är ungefär 5 gånger så snabbt som en vanlig hiss.

246

Karlatornet kommer sträcka sig 246 meter upp i luften, men för att stå stabilt sträcker sig också byggnadens grävpålar ner till berget omkring 70 meter under jordytan.

69

På våning 69 kommer det ligga en skybar med utsiktsplats som kommer vara tillgänglig för alla att besöka.

Om projektet

Nu byggs Nordens högsta byggnad i Göteborg. Karlatornet blir med sina 74 våningar och 246 meter ett landmärke som kommer att vara synligt i stora delar av staden. Ola Serneke, grundare till Serneke, är själv initiativtagare till projektet.

Karlatornet är en del av stadsdelen Karlastaden som totalt kommer bestå av åtta kvarter med bostäder, kontor, handel och service. Redan 2004 började arbetet med projektet som omfattar en markyta på cirka 32 000 kvm. Karlastaden blir en tät och levande blandstad och har en beräknad omsättning på cirka tio miljarder kronor över sex-sju år.

– Det är självklart hedrande att vi på Serneke har möjligheten att vara med och utveckla en ny unik stadsdel i centrala Göteborg. Vi har jobbat med det här under lång tid nu så det är väldigt tillfredsställande att vi är igång. Hela företaget känner enorm stolthet och tillförsikt, säger Ola Serneke.

I december 2020 presenterades en ny delägare när fastighetsbolaget Balder förvärvade 50 procent av aktierna i Karlatornet AB. Serneke är fortsatt totalentreprenör.

Göteborgs Kommunfullmäktige har beslutat om Vision Älvstaden. I visionen framgår det att området ska utformas på ett sätt som helar staden, möter vattnet och stärker den regionala kärnan. Karlastaden och Karlatornet kommer att utvecklas i denna anda. Avsikten är att skapa en välintegrerad stadsdel som är hållbar i såväl ekologisk, ekonomisk och social bemärkelse och som lever hela dygnet, alla dagar.

Området

KARLASTADEN

Karlatornet växer fram i den nya stadsdelen Karlastaden på Lindholmen. Ett attraktivt och centralt läge i Göteborg, vackert beläget precis vid älven. Karlastaden består av åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, hotell, kontor, noga utvalda butiker, restauranger, skola och service. Här skapas en blandstad på höjden som lever dygnet runt, året runt.

Bo i Karlastaden

I Karlatornet finns totalt 611 lägenheter i olika storlekar, allt från effektiva ettor på 25 kvm till lägenheter på tre våningar och nästan 400 kvm.