Nu startar inflyttningen i Karlatornet

2023-08-23

2017 startade byggnationen av Nordens högsta byggnad, Karlatornet på Lindholmen i Göteborg. Nu är huset redo att ta emot sina första boende. Under tisdagen fick de första hushållen tillträde till sina bostäder och sommaren 2024 ska samtliga lägenhetsinnehavare ha flyttat in.

Karlatornet rymmer totalt 611 lägenheter, från enrummare till penthouselägenheter på 370 kvadratmeter. Bostäderna från våning fem upp till 27 är nu helt färdigställda och klara att ta emot sina ägare i bostadsrättsförening 1 (av 4). Bland de första att tillträda sitt nya hem är Armin Goroghi som ska bo i en tvåa på åttonde våningen.

– Det känns fantastiskt, man har väntat länge på det här! Det är många olika faktorer som gör att jag vill bo här: det fantastiska läget på Lindholmen, att det är ett modernt boende med stort serviceutbud och att det är en så häftig byggnad helt enkelt, säger Armin.

Under de närmaste veckorna kommer ett 90-tal hushåll att flytta in och fram till årsskiftet beräknas två av totalt fyra bostadsrättsföreningar att vara färdiginflyttade, totalt cirka 400 lägenheter. Inflyttningarna kommer att ske löpande allteftersom bostäderna färdigställs. Helt inflyttat beräknas Karlatornet vara sommaren 2024.

På plats för att välkomna några av de förväntansfulla bostadsinnehavarna var Ola Serneke, VD Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornet och Balders VD Erik Selin, vars gemensamma JV-bolag äger Karlatornet. 

– Det är förstås en rejäl milstolpe i projektet som vi nu passerar i och med att folk flyttar in i huset. Det känns smått overkligt att vi faktiskt är här nu och att det börjar bli klart. Jag är väldigt glad å mångas vägnar i dag, de som flyttar in först och främst men också alla medarbetare som jobbat hårt med detta under lång tid. Det här är resultatet av ett bra samarbete mellan många människor som jag vill rikta min tacksamhet mot i dag, säger Ola Serneke.

– Det känns väldigt bra att inflyttningen har startat och att tornet börjat fyllas med boende. En byggnad är inte komplett förrän den fyllts med liv och rörelse. Det är ett fantastiskt arbete från väldigt många som tagit oss hit och som arbetar med att färdigställa denna unika byggnad som kommer att bli Göteborgs nya landmärke, säger Erik Selin.

Förutom bostäder kommer Karlatornet bland annat att inrymma ett hotell, restaurang och kontor i sina anslutande podiebyggnader. På våning 69 byggs ett utsiktsplan där allmänheten förutom en vidunderlig utsikt också kan äta och dricka gott. Hotellet som ska drivas av Strawberry-koncernen beräknas öppna under sommaren 2024, kontorsbyggnaden tas i bruk vid årsskiftet och utsiktsplanet under andra halvan av 2024.

För mer information, kontakta:
Johan Live, presschef Serneke Group AB
Tel: + 46 768 68 11 37
johan.live@serneke.se

Eva Jonasson, pressansvarig Fastighets AB Balder
Tel: +46 31 10 79 44
eva.jonasson@balder.se

Serneke har ett heltäckande erbjudande inom entreprenad och projektutveckling. Koncernen grundades 2002 och har idag intäkter omkring 9,2 miljarder kronor och cirka 1 200 anställda organiserade i tre affärsområden: Serneke Sverige, Serneke Invest och Serneke International. Genom att tänka nytt driver Bolaget utvecklingen och skapar effektivare och mer innovativa lösningar för ett ansvarsfullt byggande. Serneke bygger och utvecklar bostäder, kommersiella fastigheter, industrilokaler, offentliga byggnader, vägar och anläggningar samt övrig infrastruktur. Bolagets kunder utgörs av offentliga och kommersiella beställare. Bolaget har sitt huvudkontor i Göteborg. Sedan juli 2023 ingår Serneke i Doxa-koncernen.


Mer information om Serneke Group AB finns på www.serneke.se

Ladda ner artikel

Ladda ner

Nyheter

Börsmeddelanden