VRAK

VRAK – Museum of Wrecks

Vi har byggt det nya museet VRAK – Museum of Wrecks på Djurgården. Med hjälp av modern digital teknik visar museet vrak och fynd från Östersjöns botten för nyfikna besökare. Museet öppnade i september 2021 och invigdes av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Beställare är Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM).

− Att omvandla Båthall 2 till det nya och unika museet VRAK visar på vilken fantastisk kraft det finns i att ge gamla byggnader nytt liv och tillgängliggöra en del av svensk byggnadshistoria för allmänheten. Det är inte heller ofta som nya museum byggs i Stockholm och vi som har varit med på resan är otroligt stolta över att få vara en del av den, säger Marlene Wiberg, arbetschef på Serneke Bygg.

Det är Båthall 2 på Djurgården bredvid Vikingamuseet och i närheten av Vasamuseet som har omvandlats till det nya museet. Befintliga portar på båthallen har öppnats upp och nya entrépartier monterats. En trappa har platsgjutits mitt i byggnaden och ovanför har ett stort takfönster på 6 x 6 meter monterats. Det har även byggts ett kafé för framtida besökare. Den största delen i omvandlingen har handlat om elinstallationer för att möjliggöra den digitala tekniken.

Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav där kombinationen bräckt vatten, kyla, mörker och låg syrehalt gör att material kan bevaras i perfekt tillstånd. På museet kan nu besökarna se på världsunika kulturarv från Östersjön med vrak och andra fynd som utgångspunkt.

Kortfakta

Verksamhetsgren:
Bygg
Typ av projekt:
Övrigt
Region:
Region Stockholm / Region Öst
Kund:
Statens maritima och transporthistoriska museer