Allt under samma tak i SKFs nya kontor

2015-09-14

Modernitet och miljöklassificering i guldklass präglar SKF Sveriges nya kontor- och verkstadsbyggnad i Gamlestaden i Göteborg. Den 10 augusti i år flyttade personalen in i One Roof, byggnadens arbetsnamn, som Serneke Bygg uppfört.

Bakgrunden till nybyggnationen är att SKF lämnar norra sidan av Säveån till förmån för utvecklingen av ett bostads- och handelscentrum. Byggstarten skedde den 13 juni i fjol så på drygt ett år har Serneke Bygg, genom idogt arbete, uppfört den cirka 8000 kvadratmeter stora byggnaden. Parterna har i nära samverkan skapat en verkstads- och laboratoriedel samt kontors- och konferensutrymme under samma tak. One Roof går nu under namnet SKF Solution Factory.

– De nya lokalerna är ändamålsenliga och fungerar mycket bra. Med SKF Solution Factory har vi samlat all expertis under samma tak och vi har flexibilitet att växa och förändra, säger Gösta Andersson, presschef på SKF i Sverige. 

På de två våningsplanen finns träffpunkter för spontana och planerade möten, ett kontor där man arbetar mer ostört och ett bibliotek där tysthet ska råda. Det aktivitetsbaserade arbetssätt som SKF tillämpar innebär att medarbetarna inte har några fasta arbetsplatser utan istället väljer plats beroende på aktivitet och behov.

– En del medarbetare var lite skeptiska till det aktivitetsbaserade arbetssättet först men nu när vi flyttat in och börjat arbeta har de istället blivit ambassadörer för det, berättar Gösta Andersson.

Verkstads- och laboratoriedelen kopplas samman med kontorsdelen genom flera slussar på både plan ett och två. I verkstaden finns bland annat montering, spindelservice, verkstad och godsmottagning. Och det finns en tanke med ingångarna, den öppna planlösningen och de stora fönstren mellan verkstad och kontor.

– Vi vill ha samverkan mellan avdelningarna för att undvika att skapa en vi och dem-känsla, säger Gösta Andersson.  

SKF Solution Factory kommer inom kort att certifieras med miljöklassificeringen LEED Gold. Genom nära samverkan, modern teknik och energisparande åtgärder har Serneke Bygg uppfört en flaggskeppsbyggnad för SKF värd namnet – med allt under samma tak.  

Nyheter

Börsmeddelanden