K-märkt skola har blivit studentbostäder

2017-08-16

Efter drygt två års arbeten har nu kvarteret Vallgossen på Kungsholmen i Stockholm invigts. Serneke har på uppdrag av Svenska Bostäder omvandlat S:t Görans Gymnasium från 50-talet till 237 studentlägenheter.

S:t Görans Gymnasium invigdes 1960 och är klassat som en kulturhistorisk byggnad. Den ritades av Léonie och Charles-Edouard Geisendorf och har en unik arkitektur. Byggnaden stod tom i flera år innan Svenska Bostäder gav Serneke uppdraget att bygga om skolan.

I kvarteret Vallgossen finns nu 237 studentlägenheter, åtta förskoleavdelningar, kontorslokaler och garage.

När ombyggnationen drog igång för ett par år sen hörde arkitekten Léonie själv av sig för att ta reda på vad som skulle göras med byggnaden.

– Tyvärr gick hon bort förra året, 104 år gammal, så hon hann inte se slutresultatet av projektet, berättar Kalle Eriksson som är arbetschef på Serneke bygg.


Utmaningar med en K-märkt byggnad

En utmaning med ombyggnationen har varit att restaurera vissa utmärkande och unika delar hos byggnaden. Det har lagts mycket kraft på att skydda och på bästa sätt bevara originalutformningen och det som gör byggnaden unik.

 – Att studenter har någonstans att bo under sin studietid är en viktig framtidsfråga för hela Stockholm. Därför är det mycket glädjande att vi nu kan inviga 237 nya studentlägenheter i den här fantastiska och centrala miljön, säger Pelle Björklund, VD på Svenska Bostäder.


För mer information, kontakta:

Daniel Åstenius, VD Serneke Bygg AB
Tel: +46 70 813 79 82
daniel.astenius@serneke.se

Johan Live, pressansvarig
Tel: +46 768 68 11 37
johan.live@serneke.se


Serneke är en snabbt växande koncern verksam inom bygg, anläggning, projektutveckling och fastighetsförvaltning. Koncernen grundades 2002 och har idag intäkter på nära 4 miljarder kronor och omkring 890 anställda. Genom att tänka nytt driver Bolaget utvecklingen och skapar effektivare och mer innovativa lösningar för ett ansvarsfullt byggande. Bolaget bygger och utvecklar bostäder, kommersiella fastigheter, industrilokaler, offentliga byggnader, vägar och anläggningar samt övrig infrastruktur. Bolagets kunder utgörs av offentliga och kommersiella beställare och verksamheten är fokuserad kring de tre storstadsregionerna Göteborg (Region Väst), Stockholm (Region Öst) och Malmö (Region Syd). Serneke har sitt huvudkontor i Göteborg och kontor i Stockholm, Malmö, Helsingborg, Borås, Halmstad, Strömstad, Trollhättan, Varberg och Alingsås. Bolagets B-aktie (SRNKE) är noterad på Nasdaq Stockholm sedan november 2016.

Mer information om Serneke Group AB finns på www.serneke.group

Ladda ner artikel

Ladda ner

Nyheter

Börsmeddelanden