Lindebergska huset får arkitektpris

2013-11-20

SERNEKE Byggnads återuppbyggde det Lindebergska huset i Uddevalla. Ett hus med stort kulturellt värde som en tid innan byggnationen låg i aska. Förra veckan beslutade miljö och stadsbyggnadsnämnden att huset får årets arkitekturpris.

Lindebergska huset ligger i centrala Uddevalla och har bland annat använts som bostadshus, förlossningshem och till föreningsverksamhet för Uddevalla Sim. Villan som byggdes 1902 brann ned till grunden våren 2011. Nuvarande ägare, företaget Margretelund Fastighets AB, såg till att huset byggdes upp igen efter nya ritningar av arkitekt Stig Karmalm. För byggnationen stod SERNEKE Byggnads.

- Det är jätteroligt att få arkitekturpriset. Det finns ett oerhört stort intresse hos Uddevallaborna för villan. I det nybyggda huset har vi försökt återskapa den gamla stilen. Utvändigt är huset i stort sett identiskt, inomhus har vi gjort vissa modelleringar utifrån dagens byggstandarder. Vår tanke är att man ska känna att det är som att komma hundra år bakåt i tiden när man stiger in, säger Martin Hultberg ägare av villan.

- Ett mycket speciellt projekt som hade oändligt med utvändiga och invändiga detaljer. SERNEKEs byggmästare Jan-Ove Lundvist har tillsammans med kunniga hantverkare rott iland detta projekt med en hög slutfinish och otroligt nöjda beställare, säger Christopher Hjelm projektledare för SERNEKE Byggnads.

Nyheter

Börsmeddelanden