Rundvandring på Göteborgs Nya Arena

2014-06-11

Ett 20-tal kommunala politiker och tjänstemän var på plats, precis som de tre ägarna. De fick alla en guidad tur i det som kommer att bli Nordens största i sitt slag. Göteborgs Nya Arena är bara ett år bort.

Solen mer än värmde och besökarna samlades utanför den enorma multisportanläggning som håller på att växa fram inne på Kvibergs gamla regementsområde. Gruppen andades ut då Ola Serneke lovade att det skulle bli svalare inne i den byggnad de snart skulle gå igenom.

Först presenterades dock aktörerna bakom den unika satsningen.
– Tillsammans med Serneke står Prioritet Finans och Ludwig Mattsson (från matentrépenörsfamiljen Mattsson, grundare av Santa Maria) bakom satsningen. Utan dem hade det här inte varit möjligt, förklarade Ola Serneke och fortsatte med att påtala vad huvudsyftet med satsningen är.
– Kan vi bidra med en anläggning som har ekonomisk bäring samtidigt som det är en satsning som är bra för samhället, då somnar jag gott på kudden. Det här är ett gigantiskt integrationsprojekt där ungdomar från olika områden som Bergsjön, Partille och Näset kommer att träffas och umgås, berättade Ola.

En av politikerna som med stort intresse följde rundturen var Anna Johansson, kommunalråd med ansvar för barn, unga, för- och grundskola samt fritidsfrågor och dessutom ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg. Hon var imponerad.
– Fantastiskt att ett privat initiativ kan mynna ut i något sådant här. Jag har i flera års tid, då jag tagit bussen från hemmet i Bergsjön till mitt arbete, sett anläggningen växa fram. Efter en lång tid då det mest handlat om att forsla bort sten och annat material har det plötsligt bara sagt pang och i dag kan man verkligen förstå vad det här kommer att innebära för så många.

De inbjudna fick se och höra om en fullstor inomhushall för fotboll med plats för 3 000 åskådare, skidanläggning inomhus, gym med relaxavdelning, skolor, restauranger, tenniscenter, konferensanläggning, handbollshallar, IFK Göteborgs akademi, boendemöjligheter med 287 bäddplatser, parkeringsgarage och en yta för en enorm mötesplats/torgyta inne på Kviberg Park.


Vi fick också veta att den sten som sprängts bort från berget återanvänts i form av betong som bygget näst intill kunnat vara självförsörjande på. En av de mer krångliga uppgifterna har varit att hitta och omhänderta alla miljöfarliga patroner från den gamla skjutbanan på den tidigare regementsmarken.
– Den saneringen kostade 17 miljoner men det är en kostnad som vi gärna tar med det miljöansvar vi har, förklarar Ola.

Att den totala ytan uppgår till 45 000 kvm, att takytan är 17 000 kvm och att kostnaden för det som kommer att bli nummer ett i Norden uppgår till 900 miljoner kronor, var också upplysningar som ingick i den guidade turen.

Kanske var det annars skidspåret som tilldrog sig störst intresse, kanske var det för att Olas målande beskrivning gav en skön kontrast till den kvalmiga sommarhettan en stund tidigare.
– Spåret blir drygt en kilometer långt och kommer att innehålla backar både uppför och utför. Det kommer att finnas vallabod, snökanoner, uthyrning och allt annat som hör till. Temperaturen ligger året runt på 2-3 minusgrader härnere. Dessutom förlänger vi banan så att det finns det möjlighet att under vinterhalvåret även åka utomhus då vädret tillåter. Här hoppas vi också kunna erbjuda tävlingar i sprint, varför inte i en "Norkamp" med Marit Björgen och Petter Northug mot våra stjärnor.
Han fortsatte:
– Jag vet hur stor frustrationen bland alla Vasaloppsåkare är i den här delen av landet inför färden mellan Sälen och Mora. Det finns alltid en risk att det inte finns någon möjlighet att kunna träna på snö. Det problemet är snart borta.

Ola Serneke avslutade med att tacka för det stora intresset från alla närvarande och med att förklara hemligheten med ett gigantiskt bygge, som ligger i fas inför målet om ett färdigställande 30 juni 2015.
– En engagerad och engagerande personal är A och O. Ni är helt fantastiska.

Nyheter

Börsmeddelanden