Serneke bygger jätteträd i Universeum

2015-12-14

Serneke har fått i uppdrag av Universeum i Göteborg att bygga ett träd i betong som kommer att bli cirka 25 meter högt. Trädet ska kläs av en konstnär för att passa in i regnskogsklimat och bli kronan på verket i den tropiska utställningen Regnskogen.    

Universeum utvecklar sin utställning Regnskogen med ett jättelikt tropiskt träd och Serneke har fått uppdrag att bygga det. Trädet kommer att utgöra basen för utställningen och via tre anslutande hängbroar kommer Regnskogen kunna upplevas på ett helt nytt sätt. 

– Det här är ett ovanligt men mycket spännande projekt för oss som vanligtvis bygger bostäder, verksamheter och idrottsanläggningar. Att arbeta i regnskogsklimat på en liten yta med djur omkring sig har vi inte gjort tidigare. Men vi ser med tillförsikt fram emot slutresultatet där barn och vuxna kommer att få kunskap om både regnskogen och djuren som finns i den här miljön, säger Johan Sjöberg, projektledare på Serneke.

Byggnationen har inspirerats av kapokträdet som kan bli upp till 70 meter högt och därmed ett av världens största träd. Trädet växer naturligt i regnskogarna i södra Mexico ner till de södra delarna av Amazonas och kan bli flera hundra år gammalt.

Som en del av den nya Regnskogen färdigställer Serneke just nu en fältstation som tas i bruk redan innan jul. Trädet kommer att vara klart i början av juni och den 8 juni 2016 är det premiär för den nya Regnskogen. Utställningen håller öppet under tiden för ombyggnationen men med något begränsad åtkomst. Projektet är värt cirka 10 miljoner kronor.

Nyheter

Börsmeddelanden