Serneke och Balder i gemensamt bostadsprojekt i Umeå

2021-05-14

Serneke och Balder ska tillsammans utveckla cirka 200 lägenheter i Umeå. Den nyligen tilldelade markanvisningen är startskottet för Balders etablering i staden och ger möjlighet för Serneke att växla upp sin närvaro i Norrlands största tillväxtort.

Serneke och Balder har av Umeå kommun gemensamt tilldelats en markanvisning för ett kvarter i området Tomtebo Gård, ett av de största bostadsprojekten i Umeå. Det gemensamma förslaget från bolagen omfattar cirka 200 lägenheter, både hyres- och bostadsrätter i varierade storlekar, från 1 till 5 rum och mellan 25 – 130 kvadratmeter. Ett antal radhus finns också med i förslaget för kvarteret.

Stort fokus har lagts på både miljömässiga och sociala hållbarhetsaspekter i förslaget, där såväl energilösningar med solceller och återvunnen värme från avloppsvatten som val av giftfria och återvinningsbara byggmaterial finns med. De sociala och hälsomässiga kvaliteterna i kvarterets utemiljöer är också framträdande i förslaget, där gröna gårdar, möjlighet till rörelse och mötesplatser prioriterats. Projektet utförs och certifieras enligt kraven för Miljöbyggnad Silver. Förslagets hållbarhetsambitioner har också lyfts fram i kommunens motivering till tilldelningen: ”Deras förslag ligger väl i linje med detaljplanen och gestaltningsprogrammet, och har högt satta hållbarhetsmål.”

– Vi har ett flertal fina samarbetsprojekt med Balder runtom i landet så det känns väldigt bra att vi tillsammans nu också kan presentera ett stort projekt i Umeå. I Sernekes expansion i vår norra region är Umeå en självklar tillväxtort att finnas på och där vi nu kan växla upp vår närvaro, säger Mikael Thorgren, regionchef på Serneke Sverige.

– Det känns väldigt roligt att, tillsammans med Serneke, ha fått förtroendet att förverkliga detta fina bostadsprojekt. Det här blir även Balders första etablering i Umeå, vilket är ett mycket spännande och efterlängtat steg, säger Emil Engelbrektsson, Sverigechef Fastighetsutveckling på Balder.

Parterna ska efter tecknat markanvisningsavtal i ett första skede vidareutveckla förslaget mot bygglov. Planerad byggstart är våren 2022 och bostäderna beräknas kunna färdigställas från årsskiftet 2023/2024 och framåt.

White Arkitekter och Tyréns har varit delaktiga i framtagandet av förslaget.

Johan Live

  • Kommunikationschef
  • Karlavagnstorget 2B, 417 50 Göteborg
  • 0768-68 11 37

Ladda ner artikel

Ladda ner

Nyheter

Börsmeddelanden