Tingsrätten i Alingsås flyttar in i nybyggd lokal

2015-11-25

Hösten 2014 började Serneke bygga nya Alingsås tingsrätt på uppdrag av Hemfosa Fastigheter. Nu står den nya byggnaden klar och tingsrätten flyttar in. Arkitekturen är något alldeles extra då fasaden och taket består av enbart zinkplåt. 

När domsagan fick fler ärenden att hantera stod det klart att den gamla kulturhistoriskt värdefulla tegelbyggnaden från 1899 blev för trångbodd. Serneke fick i uppdrag att utföra en om- och tillbyggnad på drygt 1000 kvadratmeter.

– I den nya byggnaden finns fyra nya förhandlingssalar, samtalsrum, kontor, häkte, garage med mera. Där har nu tingsrätten flyttat in samtidigt som vi ska renovera den gamla fastigheten, säger Niclas Gren, platschef på Serneke Bygg Alingsås.

Tingsrättens arbete har fortskridit i de gamla lokalerna samt i tillfälligt uppställda bodar under tiden som nybyggnationen pågått.

– Samarbetet har fungerat väldigt bra och tingsrätten har kunnat bedriva ordinarie verksamhet förutom vid ett par tillfällen då vi på förhand visste att bullernivån skulle vara hög. Då har förhandlingarna istället flyttats till Göteborg. De har haft mandat att stoppa produktionen vid känsliga förhandlingar men så har aldrig skett, berättar Niclas Gren.  

Beställaren Hemfosa Fastigheter är även de nöjda med samarbetet.

– Domstolsverket är en stor hyresgäst för Hemfosa och vi ser det som positivt att i nära samarbete kunna genomföra detta projekt för att skapa moderna och funktionella lokaler för tingsrätten. Det känns dessutom extra roligt att få utveckla en så anrik byggnad och kombinera den med modern arkitektur, säger Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa Fastigheter som äger fastigheten.

Renoveringen ska vara klar omkring april 2016 och då kan tingsrätten utnyttja sina nya lokaler fullt ut. 

Nyheter

Börsmeddelanden