Världsledande arkitekter i Göteborg

2014-01-21

Igår samlades för första gången de arkitektteam som har gått vidare till finalen i tävlingen om att få rita Karlavagnstornet, huset som kan bli Nordens högsta byggnad. – Vi har länge förespråkat höga byggnader i Sverige och är väldigt glada att vara en del av tävlingen, säger Gert Wingårdh när han presenterar sitt team under startmötet.

Arkitekttävlingen om Göteborgs nya skyskrapa gick igår in i nästa fas. Nu inleds arbetet för de fem finalister som valts ut bland de 58 team som ursprungligen deltog.

– Det är väldigt mycket kompetens samlad här idag och jag ser framför mig att vi kommer att få minst två förslag som kommer att vara riktigt bra, säger stadsarkitekten Björn Siesjö. 

De fem finalistteamen som samlades var Ian Simpson Architects, Manuelle Gautrand Architects – Equator, SOM - Entasis, Wingårdhs Arkitektkontor och Zaha Hadid Architects. Teamen fick en runtur av den aktuella tomten, en presentation av juryn och övriga medverkande samt en möjlighet att presentera sig och sina arbetslag.

Representanter från arkitektkontoret Zaha-Hadid var med och tävlade om att få rita den nya Hisingsbron och nu är de återigen aktuella i en tävling om att få utforma ett av stadens framtida landmärken.

– Vi har samlat både internationell och lokal expertis med olika specialiteter inom arkitektur och ingenjörskonst för det här högprofilprojektet i Göteborg. Förhoppningsvis kommer vi tillsammans att kunna höja stadens profil, säger Craig Kiner, från Zaha-Hadid.

I nästa steg får varje finalist 500 000 kronor för att utforma förslagen. Bidragen lämnas in anonymt senast den 13 maj och vinnaren kommer att tillkännages den 18 juni.

– Den här tävlingen kommer att höja ribban för arkitekturen i staden, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Tävlingens initiativtagare är SERNEKE i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg, Älvstrandens Utvecklings AB samt Sveriges Arkitekter. SERNEKEs VD, Ola Serneke, har kämpat för en skyskrapa i Göteborg i snart tio års tid.

– Jag är väldigt glad att jag idag står och pratar om det här projektet. Vi kommer att kräva ett högt engagemang från alla tävlingsdeltagare, förhoppningen är att Karlavagnstornet ska bli en föregångare för höga hus i hela Sverige, berättar Ola Serneke.

I byggnaden kommer det att rymmas både affärslokaler, kontor och bostäder men det är viktigt att den översta våningen är öppen för alla invånare att besöka.

– Det ska inte bli någon stängd byggnad som bara är till för de som har råd att köpa en lägenhet.

– Alla i staden ska att ha tillgång till huset och en den fantastiska utsikten på översta våningen, förklarar Ola Serneke.

Byggnaden planeras bli ungefär 60 våningar och 201 meter hög och Karlavagnsplatsen kommer att innefatta bostäder, kontor, handel och service förutom den spektakulära jätteskrapan.

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö berättar att mycket kommer att hända i staden under de närmaste åren.

– Göteborg håller på att utvecklas från en liten stad till en storstad och den här byggnaden är en del i den processen.

– Staden växer och det är en fråga om på vilket sätt som vi tillåter den att växa, säger Björn Siesjö. 

Nyheter

Börsmeddelanden