Vi bygger det nya museet VRAK på Djurgården

2019-10-03

Vi har fått uppdraget att bygga det nya museet VRAK – Museum of Wrecks på Djurgården. Museet kommer med hjälp av modern digital teknik visa vrak och fynd från Östersjöns botten för nyfikna besökare när de öppnar nästa år. Beställare är Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM).

- Det känns fantastiskt kul att få vi får bygga det nya museet tillsammans med SMTM. En stor del av besökarnas upplevelse kommer att baseras på ny digital teknik för att visa upp historiska vrak som ligger kvar på Östersjöns botten, säger Marlene Wiberg, arbetschef Serneke Bygg.

Det är Båthall 2 på Djurgården bredvid Vikingamuseet och i närheten av Vasamuseet som ska omvandlas till det nya museet. Befintliga portar på båthallen ska öppnas upp och nya entrépartier monteras. Ett trapphus ska platsgjutas och ett stort takfönster, 6 x 6 meter, ska monteras ovanför det. Det ska även byggas ett café för besökare till museet. Den stora omvandlingen kommer främst att handla om elinstallationer för att möjliggöra den nya tekniken.

Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav där kombinationen bräckt vatten, kyla, mörker och låg syrehalt gör att material kan bevaras i perfekt tillstånd. Museet kommer när det är klart visa upp världsunika kulturarv från Östersjön med vrak och andra fynd som utgångspunkt.

Nyheter

Börsmeddelanden