Så bidrar vi till att få krigets offer i säkerhet

2022-05-05

Genom ett samarbete med andra företag och organisationer har Serneke hittills bidragit till att föra cirka 1 500 ukrainska flyktingar till Sverige och få ut 28 000 utrikesstudenter från krigets Ukraina.

Sedan ett antal veckor tillbaka har vi i samarbete med en rad andra företag anordnat busstransporter mellan Polen och Stockholm. Bussarna har framför allt körts till ett stort flyktingcenter i Warszawa, men även andra delar av Polen. Med sig från Sverige har bussarna haft med sig förnödenheter till flyktingcentren.

Hittills har vi med hjälp av bussarna hjälpt omkring 1 500 flyktingar att ta sig till Sverige. Bussarna har kört till Stockholm där vi genom samarbete med myndigheter, andra företag och volontärer har kunnat erbjuda ett första husrum för flyktingarna i väntan på hjälp från Migrationsverket. Exempelvis har både Elite Hotels och Clarion Hotel ställt rum till förfogande.

Bussarna kör fortfarande veckovis ner till Polen och i dagsläget är det planerat att fortsätta köra fram till mitten av maj, men detta kan komma att förlängas.

Utrikesstudenter

Förutom att hjälpa ukrainska flyktingar har vi även bidragit till att få ut utrikesstudenter, framför allt från Afrika och Indien, från Ukraina. Totalt har vi hjälpt nästan 28 000 internationella studenter att ta sig ut ur landet. I väntan på att studenterna skulle ges säker passage genom humanitära korridorer så bidrog vi även till att anordna leveranser av mat och vatten in till dem.

Situationen för studenterna har varit speciell eftersom många inte hade tillstånd att komma in i EU och osäkerheten kring om de fick lämna Ukraina var stor, samtidigt som hjälpinsatserna till stor del var fokuserade på just ukrainska medborgare. Genom kontakt och stöd från både EU och ambassader kunde vi bidra till att studenterna kunde komma in i EU och ta sig vidare till sina hemländer.

Prashant Agarwal, VD för Serneke International Group, var på plats vid gränsen till Ukraina i nästan tre veckor efter krigets utbrott och har efter en tid i Sverige åkt tillbaka till Polen för att fortsätta arbetet. Under veckorna vid gränsen hjälpte han till att koordinera de hjälpinsatser vi varit inblandade i tillsammans med ambassader, organisationer och volontärer.

– Det var tre veckor utan sömn och med mycket känslor. Det fanns många stunder av stress, ångest, sorg, lycka och alla möjliga känslor. Men jag kan stolt säga att vi har varit framgångsrika i båda initiativen och bidragit till att både rädda liv och ge nya möjligheter till flyktingarna, säger Prashant.

Prioritet Serneke Arena

Vid behov ställer Serneke även husrum till förfogande på Prioritet Serneke Arena för ukrainska flyktingar i väntan på ytterligare hjälp i myndigheternas försorg. Vi har hittills inte tagit emot några flyktingar på arenan, men rummen står fortsatt till förfogande om behov skulle uppstå.

Våra samarbeten

Genom initiativen som vi har engagerat oss i har vi samarbetat med många bolag och organisationer. Nedan är några av dem.

ArcelorMittal Poland, Sweden India Business Council, indiska ambassaden i Warszawa, Budapest och Bukarest, indiska utrikesdepartementet, HCL Poland, Wipro IT Services Poland, Sälen Buss, Hedmans Buss, BAPS, Kerala Association of Poland, The Art of Living, Amritanandamayi Foundation, SEWA International, Rusta, Clarion Hotel, Elite Hotels, Värmdö Kommun, Stockholm Kommun, Migrationsverket och Warsaw Expo Center- Nadarzyn.

Mer om kriget

Läs vår VD Michael Berglins ord om våra engagemang och hur vi vill hjälpa till.

Johan Live

  • Press- och kommunikationsansvarig, Serneke Sverige
  • Kvarnbergsgatan 2, 411 05 Göteborg
  • 0768-68 11 37

Nyheter

Börsmeddelanden